Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Starší minižákyně U13 na Mistrovství ČR obstály

16.05.2023 | Tomáš Urban

O víkendu 12.-14.5. se naše dívky U13 zúčastnily turnaje Mistrovství republiky v Hradci Králové, kam se kvalifikovaly jako jedno z dvanácti družstev. Hráčky ročníku 2010 si takovýto turnaj na republikové úrovni vyzkoušely poprvé, mladší spoluhráčky 2011 už mají letošní zkušenost ze svého mistrovství U12. Měli jsme možnost se poměřit s nejlepšími týmy a také těmi nejšikovnějšími hráčkami, které už v této kategorii předvádějí hru té nejvyšší úrovně.

V základní skupině jsme se střetli nejprve s domácím týmem, který si dle našich odhadů brousil zuby na nejvyšší příčky. Zápas probíhal z naší strany velmi nervózně a jen těžce jsme si vytvářeli útočné šance na zakončení. Na této úrovni již není prostor pro polovičaté řešení situací problém nám dělalo i pouhé rozehrání z autu. Vstupy do turnajů bývají těžké a náš první poločas se nesl ve znamení chyb a jakési nemohoucnosti poradit si s míčem a s vlastním pohybem. Druhý poločas už jsme trochu chytili tempo a snažili jsme se udržet v zápase, i zde však byly chvíle, kdy jsme si nevěděli rady. Zápas ale neskončil výrazným bodovým rozdílem, protože ani hradecké dívky nepředvedly nejlepší výkon. Jejich hra však byla kompaktnější a vítězství si zasloužily.

BC Benešov – Sokol Hradec Králové 39:53

Ve druhém zápase na nás čekaly soupeřky ze Slovanky Praha, které jsme mylně považovaly za slabší, než předchozí Hradec. Do zápasu jsme se snažili vletět s velkým elánem. Družstvo Slovanky sice nemělo všechny hráčky na stejné úrovni, ale zejména jejich nejlepší hráčka nám ukázala, své kvality. Se svou výškou, pohyblivostí a přehledem řídila hru Pražaček a s lehkostí volila nájezdy, střely a přihrávky spoluhráčkám. Soupeřky měly obecně vyspělejší pohyb po hřišti než my a svoji sílu ukazovaly v pěkně provedených akcích. My byli ve většině situací o krok pozadu. Často bylo zapotřebí „to prostě narvat do koše“, nám však z očí koukala spíše snaha míč někam přihrát. Učili jsme se psychické odolnosti, kdy i po více chybách za sebou se musíme opět otočit a nehledě na smutek v duši sprintovat do obrany. Jen tak se zase dokážeme zvednout a pokusit se o pěknou akci. Vítězství Slovanky bylo jednoznačné, ne však drtivé a my se přesvědčili, že pokud do hry dáme plné nasazení, dokážeme se prosadit i proti silnému soupeři, který nakonec na turnaji obsadil celkové druhé místo.

Slovanka Praha – BC Benešov 73:29

Páteční odpoledne jsme vyplnili procházkou, sledováním ostatních zápasů a účastí na slavnostním zahájení. I takové stoupnutí si všech přítomných v hale při státní hymně je silný zážitek, protože i my jsme toho byli součástí.

V další fázi turnaje jsme narazili na celky, které také prohrály oba páteční zápasy ve svých skupinách. První sobotní zápas jsme sehráli s našimi kamarádkami z Plzně. Na hodinu a půl jsme však my, i oni zapomněli na kamarádství a rozjeli jsme zápas hodný republikového mistrovství. Rychlá hra obou celků, plná odvážných akcí byla vyrovnaná celé tři čtvrtiny zápasu. Holky si nic nedarovaly a srdnatě bojovaly. Cítili jsme, že některé koše soupeřek byly více náhodné, než naše zakončení a věřili jsme, že se skóre překlopí na naši stranu. V poslední čtvrtině plzeňským začaly docházet síly a náš náskok se začal mírně zvětšovat. Každý koš byl odměněn hlučným potleskem fanoušků. Naše první vítězství jsme si tak užili spontánním výběhem hráček z lavičky na hřiště a vítězným pokřikem ve středovém kruhu i v šatně!

BC Benešov – DbaK Plzeň 55:46

Druhý sobotní zápas jsme sehráli s týmem ze Strakonic – dalšího celku s věhlasným jménem. Strakonické hráčky mají zkušenosti i s vyššími soutěžemi a jejich styl hry je tomu už v kategoriích minižactva uzpůsobený. Nic naplat, příští rok se i nám uvolní pravidla pro zdvojování hráček a odstupovanou obranu, nemohli jsme se tak vymlouvat na občasné neodpískané prohřešky strakonických. Jejich hra byla i tak velmi rychlá a svojí atletičnosí a větší vervou si na náš úkor zajistily pohodlné vítězství. Rozdíl ve hře byl vidět v situacích pod herním tlakem, kdy jsme místo dospělejších řešení volili způsoby, které fungují  v nejnižších věkových kategoriích. Na této úrovni ale znamenají rychlé ztráty míče, následované volnou střelou do našeho koše. Spolkli jsme si hořkou pilulku v podobě Fidorky se stejnou příchutí, pokusili jsme se hodit prohru za hlavu a připravit se na poslední zápas, který nás čekal hned v neděli ráno.

BK Strakonice – BC Benešov 64:36

K poslednímu zápasu se však moc nechtělo ani našim holkám, ani holkám z Olomouce a tak se jako první na v prázdné hale pozdravili trenéři. Po rozcvičení ale na palubovce stály hráčky obou celků, pevně odhodlané sehrát přímý souboj o umístění v první desítce. Vstup do zápasu se povedl lépe olomouckým. Naše obrana nenacházela recept na útočné proběhy do vymezeného území a nájezdy, které byly zase jiné, než na jaké jsme zvyklí a které měly soupeřky dobře secvičené. Už už se zdálo, že diváci uvidí další jednoznačný zápas s hořkým koncem pro nás. Po prvních sedmi minutách hry se nám ale podařilo srovnat krok a zejména houževnatostí v útoku jsme se zase vrátili do zápasu. Po poločase jsme nasadili těsnou obranu hráček bez míče, která nám sedí, a nadechli jsme se k poslednímu klání. Naše první formace pak zahrála svoji nejlepší čtvrtinu na turnaji, Zvláště naše obrana hráček jeden na jednoho zvedala divákům ruce nad hlavu a nám se opět začalo dařit získávat míče ze hry a tvrdě zakončovat. My trenéři už jsme neudělovali holkám rady jak ubránit, ale plánovali jsme útočné zakončení, což je vždy příjemnější. Poslední čtvrtina pak byla v naší režii, kdy se holky blýskly protiútoky ohodnocenými velikým potleskem. Vybojovali jsme tak své druhé vítězství a konečné 10.místo na turnaji.

OSK Olomouc - BC Benešov 34:47

Turnaj byl pro nás velkou zkušeností. Trenéři všech týmů kladli na své hráčky vysoké nároky hodné takovéto akce a všechny hráčky podávaly vynikající výkony. Užívali jsme si radosti z vítězství a s respektem uznali výkony silnějších. Ukázali jsme své silné stránky. Poznali jsme i své slabiny, individuální i týmové, a to vše nás posune o veliký krok kupředu. Příští sezónu už budeme hrát ligovou soutěž a tam nabyté zkušenosti bohatě zúročíme.

V dresu BC Benešov U13G na turnaji nastoupily tyto hráčky: Viktorie Výborná, Václava Zatloukalová, Eliška Dolejší, Amálie Slánská, Lucie Lazárková, Elen Zdražilová, Lucie Mrvová, Klára Kuldová, Eliška Hovorková, Michaela Hovorková, Šárka Štětinová, Sára Blechová, Viktorie Červenková, Eliška Urbanová, Karolína Berková, Rozárie Víšková 

Na všech třech mistrovstvích pro minižákovské kategorie dívek jsme měli svoji účast, což už samo o sobě je veliký úspěch, kterým se může chlubit jen několik klubů v republice. Tím to ale nekončí. Naše hráčská základna se úspěšně rozšiřuje. Věříme, že se nám podobný kousek podaří i v příštích letech.

 
Aktuální články
Play-off 2.ligy žen pokračuje již tuto sobotu na Dukle

Ženy A přešly v 1.kole play-off 2.ligy celkem lehce přes TJ Lokomotivu Liberec. 

 
Starší minižákyně U13 hrály doma s HBéčkem a Kladnem

Naše starší minižákyně si o minulém víkendu hravě poradily s pražským HB Basket, ale na Kladno opět nestačily.

 
Poslední dva zápasy sezóny odehráli starší žáci U15

V sobotu jsme nastoupili proti hráčům z Roudnice nad Labem. Předchozí vzájemný zápas venku jsme těsně vyhráli o 2 body a tak jsme opět...

 
Starší minižákyně U13 na turnaji ve Francii
 
Starší minižáci U13 postupují na turnaj Final 4 ze 3.místa
 
Kadetky U17 si připsaly v lize pohodové výhry
 
Turnaj Šmoulinky hráli v neděli naši minižáci opět na gymplu
 
Po velikonočním turnaji byli mladší žáci U14 v lize úspěšní
 
Ženy A postupují do 2.kola play-off
 
Mladší žákyně U14 doma na jedničku
 
Zápasy
2.LIGA skupina A | Neděle 10.12.2023
12. kolo
Tigers České Budějovice - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Sobota 06.01.2024
13. kolo
BC Benešov - Jiskra Domažlice
 
2.LIGA skupina A | Sobota 20.01.2024
15. kolo
Sokol Vyšehrad - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Neděle 21.01.2024
16. kolo
TJ Sokol Kbely - BC Benešov
 
2.LIGA skupina A | Sobota 10.02.2024
17. kolo
BC Benešov - SKB Rokycany
 
2.LIGA skupina A | Neděle 11.02.2024
18. kolo
BC Benešov - BK Plzeň B
 
 
BC Benešov & eSports.cz RSS